Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις 2007 Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 26/03/2007

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης έθεσαν προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης τρία θέματα.

Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα της σωματεμπορίας γυναικών και τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει ο Δήμος Αθηναίων.

Μεταξύ άλλων είπε : 

 

«Το φαινόμενο της διακίνησης και σωματεμπορίας γυναικών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Είναι μια από τις πιο ειδεχθείς μορφές του οργανωμένου εγκλήματος με θύματα νεαρές γυναίκες από όλον τον κόσμο που εξωθούνται στην αναγκαστική πορνεία. Όλα τα νούμερα και οι μελέτες που έχουν γίνει μας αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο αυτό εξαπλώνεται και μια βόλτα στην Αθήνα αρκεί για να μας πείσει. Το επιχείρημα που έχει ακουσθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο γιατί δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες-θύματα στα καταφύγια ισχύει μόνο για να μας αποδείξει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά στον τομέα του εντοπισμού των κυκλωμάτων. 

 

Ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να συνεχίσει να μένει άπραγος. Είναι πολλά αυτά που μπορεί και οφείλει να πράξει. Ξεκινώντας από τα πιο στοιχειώδη, και μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, που πιστεύουμε πως πρέπει να είναι προτεραιότητα του,  να προβλευθεί η δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας θυμάτων τράφικινγκ και η στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτή είναι μια πρόταση που έχει συζητηθεί στο παρελθόν και που πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί με την ευθύνη του Δήμου γιατί τέτοιου είδους υπηρεσίες δεν μπορεί να προσφέρονται μόνο από ΜΚΟ οργανώσεις ή στα πλαίσια φιλανθρωπίας.

 

Ο ξενώνας όμως πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα μέτρα και δράσεις. Ο Δήμος οφείλει να κάνει μια συστηματική και μακροχρόνια καμπάνια ενημέρωσης και πρόληψης με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Το θέμα του τράφικινγκ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ταμπού, αντιθέτως οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν επακριβώς τι συμβαίνει και κυρίως να κατανοήσουν πως σε αυτές τις “υπηρεσίες” την ευθύνη την έχει και ο πελάτης.

 

Βασική υποχρέωση του Δήμου είναι επίσης η επαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζόμενών του, κυρίως όσων εργάζονται στις κοινωνικές υπηρεσίες και σε άλλους τομείς που λόγω της δουλειάς τους έρχονται σε επαφή με ευρύ κοινό έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα σημάδια που υποδηλώνουν περιπτώσεις τράφικινγκ ή κακοποίησης. Επίσης, πρέπει να γίνει πιο ισχυρή η διασύνδεση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου με τους κατάλληλους φορείς και ορισμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα θέματα υποδοχής και υποστήριξης θυμάτων τράφικινγκ».

 

Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής η κυρία Κανελλοπούλου ενημέρωσε για την ύπαρξη δημοτικού ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας. Ενημέρωσε επίσης για τη λειτουργία συμβουλευτικού σταθμού αλλά σημείωσε πως λίγες γυναίκες, σε σχέση με όσες πέφτουν θύματα κακοποίησης, το λένε και φτάνουν στα υπάρχοντα καταφύγια. Στη συνέχεια η υπεύθυνη του ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, κυρία Αξιώτη, συμφωνώντας με τον Αλέξη Τσίπρα, εξήγησε πως χρειάζεται αύξηση των υπαλλήλων των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου καθώς και συνεργασία με άλλους φορείς αλλά εκτίμησε πως ο Δήμος δεν έχει μείνει αδρανής μπροστά στο φαινόμενο. Σε απάντηση προς την κυρία Κανελλοπούλου ο Ρήγας Αξελός εξήγησε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε στις κακοποιημένες γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, αλλά σε αυτές που χρησιμοποιούνται και γίνονται θύματα εκμετάλλευσης στα κυκλώματα πορνείας. Τέλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε πως ο Δήμος πρέπει να ενδιαφερθεί περισσότερο για το θέμα και πρότεινε να οργανωθεί συζήτηση, υπό την κυρία Αξιώτη, ώστε σε επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.

 

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα της απόφασης της Νομαρχίας Αθηνών – Πειραιά να ενοικιάσει μέρος της πλατείας Πρωτομαγιάς, στο Πεδίον του Άρεως. Πιο συγκεκριμένα είπε:

 

«Παρά το γεγονός ότι η πλατεία Πρωτομαγιάς δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου, το θέμα μας αφορά γιατί πρόκειται για την παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα μιας σημαντικής πλατείας της πόλης μας εις βάρος του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε αυτήν. Είναι αδιανόητη αυτή η κίνηση της Νομαρχίας και τεράστιες οι ευθύνες όσων την υποστήριξαν. Αντί να γκρεμίσει επιτέλους τα αυθαίρετα που καταπατούν το Πεδίον του Άρεως εις βάρος των λίγων ελεύθερων δημόσιων χώρων της πόλης μας, η Νομαρχία αποφασίζει να “αξιοποιήσει” την Πλατεία Πρωτομαγιάς ενοικιάζοντάς την σε ιδιώτες. Το νόημα της ύπαρξης των ελεύθερων χώρων δεν ταυτίζεται με την έννοια του οικονομικού κέρδους και μιας και η Νομαρχία φαίνεται να μην το συνειδητοποιεί, καλούμε τον Δήμο Αθηναίων να διεκδικήσει αρμοδιότητα επί του Πεδίου του Άρεως. Ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει και να αναλάβει την προστασία και την φροντίδα του και να το αποδώσει στους κατοίκους της Αθήνας».

 

Ο δήμαρχος μιλώντας επί του θέματος δήλωσε πως η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης τον βρίσκει σύμφωνο αλλά πρότεινε στο σώμα να περιμένει τα πρακτικά της συνεδρίασης της Νομαρχίας και να επανεξετάσει το θέμα.

 

Τέλος, πήρε τον λόγο η Άννα Φιλίνη και έθεσε το θέμα του παιδικού σταθμού που βρίσκεται στο 3ο διαμέρισμα, στην οδό Αθηνοδώρου 61. Ο παιδικός σταθμός στεγάζεται στον τέταρτο όροφο διαμερίσματος, τα ασανσέρ του κτιρίου δεν δουλεύουν και στην ταράτσα, που χρησιμοποιείται ως αύλιος χώρος, δεν υπάρχουν σκέπαστρα. Η Άννα Φιλίνη ζήτησε την παρέμβαση του δημάρχου ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα άμεσα.

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
Τοποθεσίες:
 
map.png